28 juni – Lumbini

Rond 9u vertrokken in Suahara, rond 14u toegekomen in Bairahawa (of zoiets). Onderweg een ‘pas’ van slechts 14 km maar met ongelooflijk veel pasgebeurde ongelukken (gekantelde vrachtwagens, vrachtwagen in de ravijn, aardverschuivingen, uitgegleden vrachtwagen…), echt een raar stuk. Rijden in Nepal is zowieso angstaanjagend, maar dit stuk leek vervloekt, had ook de indruk dat niemand in de bus iets zei, maar is misschien toeval.

Lumbini ligt nog anderhalf uur verder met de bus, maar aangezien ik de dag erna 8 uur naar Kathmandu moet van hieruit al, leek het mij beter hier te overnachten. Het deftige hotel was volzet (vraag me niet hoe, heb hier geen andere toerist gezien), dus in een echte dump beland, maar ja, het was maar voor een nachtje.

Om toch wat tijd te hebben in Lumbini maar een taxi genomen, zodat ik om 15u daar toekwam.

Lumbini is de geboorteplaats van Buddha. De man die zoveel jaren later de verlichting zou uitvinden zou hier in 563 voor chirstus geboren zijn. En hoewel hij tegen alle vergoddelijking was, hebben ze hier toch een soort bedevaartsoord van gemaakt.

Maar wat een ontgoocheling, zeg! Je kan het vergelijken met Banneux of Lourdes voor een niet katholieke. De plaats zelf waar hij geboren is is een soort rood vervallen huis dat gebouwd werd over de ruines van vroeger. Voor de rest een paar ruines errond en dat is het. Rond die geboorteplaats ligt de Lumbini Development Zone, een immense vlakte van zo’n vijf kilometer op 2, waar alle strekkingen en landen hun eigen klooster of stupa mogen komen bouwen. Veel zijn nog in aanmaak, sommige zijn niet open voor publiek, andere mag je gewoon binnen. Zo de Duitse bezocht, een voor mij staaltje van kitsch in de vorm van een klooster, maar elk zijn smaak en godsdienst natuurlijk.

Daarna met de wagen nog naar de ‘grote stupa’ geschonken voor een immens bedrag door de Japanners en dan terug naar het hotel.

Al bij al dus een ongelooflijke tegenvaller, heb welgeteld twee monniken gezien en het aantal bedevaarders is zo goed als nul, want die zitten waarschijnlijk in de kloosters. En de plaats zelf heeft voor een niet-boedist echt geen waarde.

De geboorteplaats van Buddha
Het Duitse klooster

Similar Posts